mercoledì 4 aprile 2012

Yoganidra- arta relaxarii profunde, somnul constient, autovindecarea, exploatarea in necunoscut



Capacitatile bazate pe practicarea relaxarii profunde, fac parte din procesul cunoscut sub numele de yoganidra. Numit si somnul yoghinilor, yoganidra este o unire de acord si un control al fortelor energetice care circula prin corp, forte care fac parte din oceanul energetic universal.Relaxarea, cu toate ca este un act de vointa, cere renuntarea la orice control, lasarea in voie, parasirea incordarii; relaxarea presupune un efort de vointa, o anumita stare de alerta si luciditate a constiintei, in timp ce trupul pare ca va scapa de sub control. Relaxarea profunda presupune si o mare doza de incredere in ea. Trebuie sa va doriti sa scapati de ingrijorari si sa credeti ca totul va fi foarte bine.

Relaxarea profunda in “postura mortului”: Intindeti-va pe spate, cu picioarele intinse si indepartae unul de celalalt la o distanta de circa 30 de centimetri. Bratele sunt intinse si departate de corp, cu palmele in sus, cu mainile la mai mult de 30 de centimetri distanta de corp. Inchideti ochii. Cu fiecare respiratie, afundati-va mai adanc corpul in podea, de parca forta gravitationala ar fi crescut. Dupa cateva minute puteti incepe un exercitiu de relaxare sistematic. Incepeti prin concentrarea atentiei asura picioarelor. Respirati incet si usor, simtiti labele picioarelor cat mai intens. In timp ce aerul este inspirat si expirat, anulati in mod constient orice tensiune de la nivelul labei piciorului. Apoi, concentrati-va atentia asupra gambei piciorului. La fiecare respiratie usoara, lasati sa se relaxeze complet fiecare muschi al gambei. Repetati acest proces la nivelul genunchilor , al coapselor, al pelvisului, al abdomenului inferior, al sezutului si al salelor, al pieptului si spinarii, al bratelor, al antebratelor, mainilor, gatului si fetei. Indiferent la ce parte a corpului va ganditi faceti-o temeinic, concentrandu-va intreaga atentie  asupra zonei respective. Dupa ce ati epuizat toate partile corpului, relaxand constiincios fiecare parte, faceti ca respiratia sa devina cat mai slaba, aproape imperceptibila. Acum va concentrati atentia asupra respiratiei intr-un mod mai difuz, cuprinzator. Nu faceti uz de concentrarea intensa, acordati atentie procesului, dar in modul cel mai detasat posibil. Din acest moment  puteti sa va lasati in voia somnului. Nu este nimic rau in astaMulti ajung la concluzia ca acest fel de relaxare pregateste foarte bine un somn odihnitor.

Etapa urmatoare in yoganidra este ceva mai dificila decat prima. Somnul constient presupune dezvoltarea capacitatii de a dormi si a fi totusi constient; aceasta prsupune impunerea controlului voluntar aupra functiilor involuntare. Daca veti persevera in practica yoga, veti descoperi cu timpul ca puteti sa va schimbati in mod voluntar presiunea arteriala, undele emise de creier, bataile inimii si multe alte procese ale corpului care sunt de regula involuntare. Ca urmare a controlarii constiente a acestor functii , apar avantaje cu ar fi prelungirea vietii si folosirea optima a energiilor proprii. Veti descoperi ca va puteti trmite corpul la culcare si in acelasi timp sa va mentineti mentalul  intr-o stare de mediatatie , ca apoi sa va treziti dupa vreo 10-20 minute, simtindu-va odihnit si proaspat.

Autovindecarea este urmatoarea etapa. Dupa ce ati gasit calea prin care se poate realiza o relaxare adanca, in care mintea este perfect treaza, puteti incepe sa invatati si autovindecarea. Este o vorba care spune: “daca o poti apuca inseamna ca o poti si misca”. Acesta este si principiul fundamental al autovindecarii. Sa spunem ca suferiti de o inflamare a sinusurilor si ca va doare gatul. Dupa ce ati intra intr-o stare de relaxare profunda, concentrati-va constiinta asupra sinusurilor si gatului, urmarind cu foarte multa atentie senzatiile de la acest nivel. Nu va grabiti, dureaza cam 7 minute ca sa simtiti aceste zone. Fara sa incercati sa fortati ceva, manifestati-va doar intentia de a readuce acele zone la o functionalitate normala, sanatoasa. Doriti numai ca insanatosirea sa aiba loc, simplu si la obiect. Acordati apoi atentie senzatiilor pe care le percepeti; si in acest caz nu fortati manifestarile.In acest moment incepe sa se manifeste controlul asupra curentilor energetici. Unul din lucrurile pe care le intelege orice yoghin desavarsit este faptul ca sanatatea trupului poate fi realizata si dirijata de o minte concentrata corespunzator.

Exploatarea in necunoscut presupune urmatoarea etapa. Putem avea parte in decursul acestei etape de numeroase experiente pe care nici macar nu ni le putem inchipui. Calea prin care se poate porni intr-o calatorie yoganidra este sa va dezvoltati capacitatea de a va deschide catre experiment, de a va abandona. Totusi, oricat de relaxat am fi, tot riscam sa fim surprinsi de o stare de panica ptin strabaterea unui tunel lung si luminos, cu o viteaza uimitoare.

Nessun commento:

Posta un commento