giovedì 14 giugno 2012

Calatoriile initiatice ale lui Apollonius din Tyana




Apollonius din Tyana a călătorit mult, setea sa de a se iniţia în marile doctrine cunoscute în vremea sa purtându-l până în Orient şi India. Despre el, tradiția afirmă că a călătorit în Shambala. El a pornit în căutarea izvorului cunoaşterii esenţiale, pe urmele maestrului său, Pitagora, spre India. În vederea acestei călătorii, un preot al lui Apollo de la templul lui Daphne i-a dăruit nişte plăci metalice acoperite cu diagrame care reprezentau harta călătoriilor lui Pitagora, pe care Apollonius s-a decis să o urmeze întocmai.La Mespila (străvechiul Ninive) l-a întâlnit pe asirianul Damis care i-a devenit ghid, însoţitor local şi discipol. Călătoria în Tărâmul Înţelepţilor reprezinta parcursul initiatic savarsit de acesta, despre care se spune ca ar fi ajuns pe meleagurile Shambalei. „Aveau ciudata senzaţie că drumul pe care veniseră dispărea brusc în spatele lor. Se aflau ca într-un loc vrăjit în care peisajul se mişca şi se transforma astfel încât călătorul să nu aibă un punct de reper fix.” Apollonius a rămas mai multe luni în regiunea transhimalayană, în Ţara Înţelepţilor, despre care toate descrierile indică faptul că era chiar Shambala. În timpul şederii lor acolo, filosoful şi Damis au putut admira lucruri incredibile: fântâni care proiectau raze de o strălucitoare lumină albastră şi pietre fosforescente care iradiau o asemenea lumină încât noaptea se preschimba în zi. După spusele lui Damis, locuitorii oraşului ştiau să utilizeze energia solară. Înţelepţii foloseau forţa antigravitaţională pentru a se ridica în aer la o înălţime de 3 picioare şi puteau chiar să zboare. De fapt chiar regele Iarchas i-a spus: "Ai ajuns la oamenii care ştiu totul".Gazdele lor himalayene "trăiau simultan pe pământ şi dincolo de el". Această remarcă enigmatică semnifică probabil faptul că Înţelepţii erau capabili să trăiască în două lumi, cea fizică şi cea spirituală. Despre ei Apollonius mai spune că "nu posedau nimic, şi totuşi aveau întreaga bogăţie din lume". În ceea ce priveşte ideologia lor, regele Iarchas avea o filosofie cosmică ce se poate sintetiza în ideea că "Universul este o structură vie". În mesajul său adresat Înţelepţilor din munţi el spunea: "Am ajuns la voi călătorind numai pe pământ, iar la întoarcere, ca să-mi fie mai uşor, nu numai că mi-aţi deschis calea pe mare, dar înţelepciunea voastră mi-a deschis şi porţile paradisului.”  





"Visita interiora terrae, rectificando invenies occultum lapidem"(viziteaza interiorul pamantului si, purificandu-l ,vei descoperi piatra ascunsa).

2 commenti:

  1. Poporul nostru i-a numit cândva Moşi, dar mulţi au avut intenţia să le estompeze amintirea... Azi încercăm să ne aducem aminte de ei, treptat, pe rând, până când ne vom aminti cu toţii, popor după popor, de pe toate continentele, că am trăit sub dragostea şi învăţăturile lor... Absolut toţi...

    RispondiElimina
  2. fina observatie Cristiana si pentru asta iti multumesc din suflet- radacinile e nevoie de a fi in permanenta udate pentru ca ramurile copacului sa ajunga la Cer iar roadele lui sa poata insamanta Pamantul celor care raman sa se hraneasca din el.

    RispondiElimina