domenica 19 febbraio 2012

Profetul Ilie “Domnul meu este Jahve”



In Apocalipsa lui Elia, profetul Ilie-zis si Eliyah, Elijah, Elias, Elia, Ilyas, prezice detaliile sfarsitului lumii: venirea lui Antihrist, razboaiele... Exista si o versiune a acestei opere in care se vorbeste despre aparitia “fiului nelinistii” care va imita toate miracolele facute de Iisus. Elia si Enoh se lupta impreuna contra Antihristului pe durata a 7 zile, apoi sunt ucisi, dar in cele din urma vor reinvia  dupa 4 zile, observand armata sfintilor care invinge pe falsul profet si pe cei care-l slujeau. O legenda spune ca Ilias dupa ce a fost ridicat la cer a fost transformat in ingerul Sandalphon, dar dupa o alta se relateaza ca acesta deja era prezent ca “unul din cei mai mari si potenti ingeri ce stapanesc focul”. Se povesteste ca Elias l-a invins si l-a facut prizonier pe Ingerul Mortii si ca l-ar fi ucis daca nu ar fi intervenit Dumnezeu, care inca mai avea nevoie de acest inger. Rabinul Eliezer sustine ca Elia are misiunea de a sta la intrarea in Paradis pentru a ghida spiritele milostive la locurile lor.
Muntele Carmel este un loc venerat de evrei, crestini, musulmani. Numele ebraic "Carmel" înseamnă "grădină roditoare" datorită vegetaţiei extraordinare care creşte pe acest munte. Muntele Carmel a fost locul unde profetul Ilie a susţinut luptele sale pentru apărarea credinţei Israelului împotriva preoţilor lui Baal. Pe acest munte profetul a distrus cultul lui Baal şi a reconstruit altarul lui Jahwe Tot aici, Ilie, a obţinut de la Dumnezeu să cadă ploaie de sus, ploaie prevestită de un nouraş, ce înainta încet dinspre Orient Odată cu creştinismul, Muntele Carmel a devenit ţinta tuturor celor care căutau singurătatea şi iubeau contemplaţia.Musulmanii numesc muntele Carmel – Jebel Mar Ilyas.- muntele lui Ilie. In islamism se zice ca atunci cand Mahomed a ajuns in Cer, acompaniat de ingerul jibrail, il intalni pe Ilyas si Idris, adica pe Ilie si Enoh. In mediul alchimistic se vorbeste despre “calea lui Elia”, datorita ei sufletul tau se poate transforma inspre un nivel spiritual superior.Se spune ca atunci cand va veni Mesia, Domnul va reuni muntii Tabor, Sinai si Carmel, reconstruind  Templul, pe ale caror varfuri din “muntele combinat” va rasuna Corul Slavei lui Dumnezeu.
De aceea, multe secole mai tarziu, cand Iisus i-a intrebat pe discipolii sai, cine cred ca este El, unul i-a  raspuns ca Moise, altul ca...Ilie. Iar mantuitorul a spus despre sine ca a venit sa implineasca Legea, nu s-o strice!” Prin simbolismul reunirii celor trei munti se implineste Legea, construiindu-ne prin Hristos, Templul Divin, ce isi are ca sediu –sufletul Omului  Indumnezeit.

Nessun commento:

Posta un commento