1. Concentrarea vizuala: • Cu ochii inchisi: alege un obiect si pune-l in fata ta, de exemplu: un cutit, o furculita, un creion, o cutie de chibrituri etc. Priveste cu atentie obiectul ales pentru un timp. Tine minte forma si culoarea obiectului apoi inchide ochii si imagineaza-ti cat mai real obiectul respectiv astfel incat sa arate la fel ca in realitate. Daca va dispare din imaginatie aduceti-l inapoi. Exercitiul este complet daca poti tine respectivul obiect pentru 5 minute fara sa dispara din imaginatie. • Cu ochii deschisi: daca ai ajuns aici practica exercitiul cu ochii deschisi. Trebuie sa vezi obiectul in fata ta plutind in aer cu toate dealiile cat mai real posibil. Nu trebuie sa vezi nimic altceva in afara de obiectul ales. Mentine imaginea obiectului in aer pentru 5 minute fara intrerupere si ai indeplinit scopul acestui exercitiu.
2. Concentrarea auditiva. Aici imaginatia are un rol cert pentru ca este imposibil sa spui “imagineaza-ti ticaitul ceasului” sau ceva asemanator deoarece notiunea de imaginatie implica reprezentari picturale (plastice, ilustrate, grafice) ceea ce nu se poate spune despre exercitiile auditive. Ca sa intelegem mai bine ar trebui spus “imagineaza-ti ca auzi ticaitul/bataile unui ceas”; sa folosim aceasta expresie de acum incolo. • Acum inchipuie-ti ca auzi bataile unui ceas (ticaitul lui), la inceput vei reusi doar cateva secunde dar cu putina perseverenta vei auzi sunetele din ce in ce mai clar si fara intreruperi. Dupa un timp incearca sa auzi bataile diferitelor clopote, sunetele unor instrumente muzicale, sunetul vantului, al ploii etc. In aceste exercitii este foarte important sa te mentii doar la impresii auditive fara sa-ti apara imaginile asociate! Daca imaginile apar totusi, alunga-le imediat. Sunetul clopotului nu trebuie sa evoce imaginea clopotului. Acest exercitiu este complet cand poti pastra imaginatia strict auditiva pentru 5 minute fara intreruperi
3. Concentrarea senzoriala, de tip tactil: • Incearca sa produci pe rand, senzatii de caldura, racoare, greutate, usurime, sete, oboseala si sa pastrezi aceste senzatii cate 5 minute fara intrerupere. Daca ai ajuns pana acolo incat poti genera orice senzatie si sa o poti rapid si pentru mai mult timp pastra, treci la exercitiul urmator.
4. Concentrarea mirosului: • Imagineaza-ti ca mirosi diferite flori: trandafiri, liliac, violete etc. Tine minte acest miros fara sa permiti sa apara in minte imaginea picturala a acelei flori. Incearca sa practici cu mirosuri dezagreabile de diferite feluri. Repeta acest tip de concentrare pana cand esti capabil sa-ti imaginezi orice miros si sa-l mentii cel putin 5 minute.
5. Concentrarea gustului : • Fara sa te gandesti la o mancare sau bautura anume, imagineaza-ti diferite gusturi, alegand la inceput pe cel dulce, amar, sarat si acru/acid. Daca obtii reusite aici incearca mai departe cu orice alte condimente, mentinandu-le timp de 5 minute, pentru a considera scopul exercitiului atins.
Franz Bardon-Initiere in hermetism
Nessun commento:
Posta un commento