mercoledì 12 dicembre 2012

Imitatio Cristi



“Imitatiunea lui Hristos ramane manualul oricarui aspirant la coroana invizibila a Roza- Crucienilor.Aceasta carte, este,dupa Noul Testament,cea mai sublima pe care Providenta ar fi putut sa o dea rasei omenesti.Cel ce practica perfect,va fi mai mult de jumatate rozacrucian.Virtutea secreta care ii confera un farmec divin,este aceasta alianta unica intre ideal si real,aceasta continua coborare a sublimului in viata de fiecare zi,aceasta inaltare neintrerupta a inimii,care transfigureaza faptele cele mai commune”spunea Schweighardt. “Cine îsi va aduce aminte de tine dupa moarte? Si cine se va ruga pentru tine? Fa acum tot ce mai poti face, dragul meu, fiindca nu stii cînd vei muri si nu stii ce te asteapta dupa moarte. Cît mai ai vreme, strîngeti bogatii nepieritoare. În afara de mîntuirea ta, nu te gîndi la altceva; îngrijeste-te numai de cele ce sînt ale lui Dumnezeu. Fa-ti acum prieteni, cinstind pe sfintii lui Dumnezeu si urmînd pilda lor, pentru ca atunci cînd vei sfîrsi cu viata aceasta, ei sa te primeasca în corturile cele vesnice.” “Conform vechilor doctrine,pentru a deveni atotputernic,trebuie sa invingi in tine orice pasiune,sa uiti orice lacomie,sa distrugi orice urma umana,sa te supui cu detasare;Pentru cat tu detii fiinta reala a tuturor lucrurilor in vointa ta pura si tu esti Dumnezeul care poti deveni.Aceasta este dogma si primul secret al adevaratei cunoasteri”.  Teologia roza-cruciana,bazata pe ternar (spiritual-chintesenta eterna, Dumnezeu substanta eterna, Cuvantul-esenta triplei divinitati,umanitatea divina),revelat in cele 4 litere ale partii superioare a crucii(I.N.R.I.),si care ,conform cartilor hermetice,inseamna I ( IOD-principiul creator divin,care fecundeaza substanta-) N (nain-substanta pasiva,moale,a tuturor formelor),R (rasit-uniunea acestor 2 principii si perpetua transformare a lucrurilor create) I(iod-din nou,principiul creator,divin pentru a arata ca forma creatoare ce este emanata,urca din nou,fara incetare,pentru totdeauna).In timpuri ,vechii magi purtand pretioasa bijuterie a Roza-Crucii,pentru a nu lasa la indemana profanilor vederea literelor,le-au inlocuit cu 4 figuri:capul omenesc,taurul,leul si vulturul.Iata sensul acestor 4 litere:sensul material(Iisus Nazariteanul Regele Iudeilor)sensul major(igne natura renovatur integra - Azoth = A + Alpha e Aleph, e poi Zeta + Omega e Thau ),sensul superior(ineffabile nomen rerum initium),sensul psihic(intra nobis regnum Jehovah)
Hristos a zis:”voi construi Biserica Mea pe aceasta piatra(nu materiala,ci intreaga omenire)” Hristos locuieste in om,el il patrunde in intregime si fiecare om este o piatra vie din aceasta stanca spiritual;astfel,se va construi templul,asemanator cu cele ale lui Moise si Solomon.Atunci cand templul va fi sfintit,pietrele sale moarte vor deveni vii,metalul impur va fi transformat in aur fin,iar omul isi va redobandi starea sa primitiva de inocenta si de perfectiune.”

"In Fratii Karamazov, Dostoievski povesteste istoria Marelui Inchizitor:
   In timpul persecutiilor religioase din Sevilla, cand toti cei care nu erau de acord cu Biserica erau arestati si arsi de vii, Cristos se intoarce pe pamant si se amesteca cu multimea. Marele Inchizitor observa prezenta lui Iisus, si trimite sa fie prins.Noaptea se duuce sa-l viziteze pe Iisus in celula. Si-l intreaba de ce se hotarase sa se intoarca tocmai acum. "Ne zapacesti", ii spune Marele Inchizitor. "In fond, idealurile tale erau foarte frumoase, dar noi suntem cei care au reusit sa le puna in practica." Discuta in contradictoriu cu Iisus, spunandu-i ca, desi Inchizitia va fi judecata cu asprime in viitor, ea e necesara si-si indeplineste sarcina. Nu folosea la nimic sa te sacrifici in numele rasei omenesti, fiindca omul inca mai suferea pentru sentimentul de vinovatie. "Ai spus ca toti oamenii sunt egali, ca au lumina divina in ei, dar ai uitat ca oamenii sunt sovaitori si au nevoie de cineva, de alti oameni care sa-i calauzeasca. Nu ne mai zapaci, du-te", i-a spus Marele Inchizitor dupa ce a expus in fata lui Iisus o serie de argumente starlucite.Si, cand termina tot ce avea de spus, se lasa o liniste teribila in celula. Apoi Iisus se apropie de Marele Inchizitor si-l saruta pe obraz. "Poate ca ai dreptate", spune Iisus. "Dar dragostea mea e mai puternica."

 Pentru a iubi, este nevoie de prezenta. O prezenta in primul rand a vederii si a auzului, orientata catre '' celalalt '' . Pentru ca ne-am nascut crestini, Iisus Hristos este in constiinta noastra, inca din copilarie; putem apela la rugaciunea cea mai puternica din parctica isihasta si anume '' Rugaciunea inimii '' -DOAMNE IISUSE HRISTOASE, FIUL LUI DUMNEZEU. MILUIESTE-MA PE MINE PACATOSUL ! Daca este practicata pe respiratie, efectul este mult mai mare. Atentia trebuie sa fie orientata catre inima ( chakra anahata ), multi dintre practicanti isi tin palma dreapta putin mai jos de locul unde este pozitionata inima. Aceasta rugaciune, linisteste mintea si activeaza chakra inimii (anahata ).

Nessun commento:

Posta un commento