lunedì 12 novembre 2012

A alege “nimic” in ideea de A Fi - Atitudinea lui Kiergegaard asupra vietii


Ceea ce este mai profund, este in acelasi timp si cel mai general. Este purul nostru fel de A Fi.
Pe aceasta idee, ce apartine lui Jung, si-a concentrat Kiergegaard conceptul despre viata. El a decis sa fie NIMIC pentru ca in viziunea lui numai asa te poti cunoaste cu adevarat, iti poti prinde esenta in adevaratul sens al cuvantului. Toata existenta sa si-a manifestat-o in singuratate, alegerea aceasta fiind pentru el prilejul pentru o calatorie labirintica spre centrul fiintei, liminand in acest fel orice actiuni pe care le considera perturbatoare in cautarea Sinelui. Influentat de religia protestanta, el isi alege drept deziterat relatia directa cu Absolutul, atacand drept urmare catolicismul ce, zice el, face uz de mediatori in relatia cu Dumnezeu si nu-l lasa pe om sa-si deprinda toate istrumentele spre a putea accede spre Lumina.
 In fiecare om sunt obstacole ce nu-i permit sa fie transparent. Trebuie sa ai liberatea de a alege pentru a nu deveni sclavul posibilitatilor ce le ai in fata ta. El e de parere ca omul reuseste sa ramana fidel dorintei spre ascensiune si implicit cunoasterii a adevaratei sale naturi,  degrevandu-se de “obligatiile lumesti”; astfel, desi recunoscand iubirea care o nutreste fata de logodnica sa, Regina, el renunta la ea, percepend-o pe aceasta ca un factor ce nu-i poate acorda lipezimea necesara spre asceza sa. Dovada a respectului cel poarta fata de iubirea lor, de la care ambii au avut ceva de invata la un moment dat,  dar in acelasi timp drept recunoscator fata de  femeia ce i-a daruit parte din sufletul sau, el ii lasa ca testament toate scrierile sale.
De admirat acest autor, intrucat poate fi perceput ca unul dintre filosofii care a reusit foarte bine sa se situeze in pozitia de observator, cunoscandu-si limitele dar si maretia pe baza profilului sau comportamental; a facut uz "cum se cuvine" de abilitatile pe care numai o persoana , scuze ca folosesc in acest context un termen care poate parea peiorativ, schizoida le poate avea si a renuntat pentru binele sau si a celorlalti din jur la propriile neanjunsuri. Il consider un mare geniu care s-a depasit pe sine si care, paradoxal, a lucrat si cu orizontala Vietii, culegand din ea doar ce ii este necesar in evolutie pliind-o pe propriile atributii ,  desi aparent ne poate transmite exact contrariul. El nu este un inadaptat social ce-si manifesta cu ardoare nebunia, ci este poate unul din cei mai buni cunoscatori ai personalitatii umane care stie sa culeaga din viata doar ceea ce il ajuta atat pe el cat si pe ceilalti in relatia directa cu Divinul.



Nessun commento:

Posta un commento