venerdì 10 giugno 2011

Etapele evolutiei spirituale

Orice fiinţă umană are, pe lingă personalitatea sa de zi cu zi, o natură superioară. Iar acest om superior nu se manifestă atit timp cit nu a fost trezit; şi cită vreme acesta dormitează, toate posibilităţile de a dobindi cunoştinţe suprasensibile zac in el in stare latentă.

Ştiinţa spirituală - „Gnosa" - numeşte meditaţie (sau reflecţie contemplativă) această viaţă a gindirii ce infloreşte pină cind ajunge o viaţă in esenţa spiritului. Această meditaţie este agentul cunoaşterii suprasensibile. Gnosa, ştiinţa spirituală, ne invaţă că sufletul fiinţei - care este de natură eternă - trece prin reincarnări succesive. Şi deseori apare intrebarea: „De ce, in acest caz, omul nu ştie nimic despre existenţa pe care o duce dincolo de graniţele naşterii şi morţii?". Problema nu trebuie pusă aşa; intrebarea este: „Cum poate fi inţeleasă această existenţă?" Printr-o meditaţie făcută cum trebuie, calea se deschide şi amintirea celor trăite dincolo de pragul naşterilor şi morţilor prinde viaţă. Oricine poate dobindi această cunoastere, deoarece in fiecare există posibilitati infinite de a accede la Adevarul Suprem. Trebuie doar să se aleagă mijloacele corespunzătoare. Numai o fiinţă cu urechi şi ochi poate percepe sunete şi culori; dar ochiul nu poate discerne nimic fără lumina ce face lucrurile vizibile. Ştiinţa spirituală oferă mijloacele necesare pentru a deschide urechile şi ochii din interior şi pentru a face să curgă lumina spiritului. Aceste mijloace ale disciplinei interioare cuprind 3 etape:

1.pregătirea - care dezvoltă simţurile interioare; Pregătirea constă intr-un antrenament cu totul deosebit al sentimentelor şi gindurilor, ce inzestrează  “corpul” sufletului şi “corpul” spiritului cu instrumente ale simţurilor si organe active de natură superioară. Blindeţea şi liniştea, insoţite de răbdarea adevărată, permit accesul sufletului in lumea sufletelor, al spiritului in lumea spiritelor.

2.iluminarea - care face să ţişnească lumina spirituală: Din mijlocul Intunericului se aud avertismente: „Să nu-mi treci pragul inainte de a fi sigur că vei lumina - prin tine insuţi – aceste tenebre; sa nu faci nici un pas in plus dacă nu eşti sigur că ai destul ulei spiritual pentru a-ţi alimenta - de acum inainte propria ta lampa. Astfel, primul „gardian al pragului" reprezintă imaginea omului in dubla sa natură: un amestec de pieritor şi eternitate. Datorită lui poate fi văzut clar tot ceea ce lipseşte incă omului pentru a ajunge la această formă de lumină radioasă ce va putea locui din nou lumea spirituală pură.

3.iniţierea - care stabileşte contactul cu realităţile inalte ale spiritului. Aceşti oameni realizează experienţe datorită cărora văd cum le creşte - intr-un mod sănătos şi normal -increderea in ei, curajul şi fermitatea; ca urmare, ei suportă durerea, decepţiile şi eşecul acţiunilor lor cu o măreţie sufletească, un calm şi o forţă de neclintit. Cel care a trecut prin asemenea experienţe este (deseori) - fără să o ştie - deja un iniţiat.

"Asteapta cu calm si reculegere, inchide-ti simturile in fata impresiilor ce le primeai inainte de a te ocupa de educatia interioara. Fa sa taca gandurile ce-ti ocupau de obicei sufletul. Stabileste in tine o liniste si asteapta apoi cu rabdare. Atunci actiunea lumilor superioare va incepe sa se faca simtita prin formarea ochilor si urechilor sufletului si spiritului tau. Nu spera sa vezi si sa auzi in scurt timp lumile sufletului si spiritului, căci ceea ce faci duce numai la dezvoltarea Simţurilor tale superioare. Dar nu vei sti să vezi cu sufletul şi să auzi cu spiritul decit atunci cind vei deţine aceste simţuri. Dacă ai rămas astfel citeva momente intr-o stare de aşteptare calmă şi liniştită, continuă-ţi preocupările obişnuite după ce, in prealabil, te-ai lăsat incă o dată pătruns de gindul următor: intr-o zi voi primi ceea ce mi se cuvine, dar numai atunci cind voi fi pregătit să primesc. Să-ţi interzici cu severitate orice incercare de a atrage puterile superioare prin voinţa ta arbitrară".

Nessun commento:

Posta un commento