venerdì 12 luglio 2013

Deasupra curcubeului




"13. curcubeul Meu, pe care l-am asezat in nor, el va sluji ca semn al legamantului dintre Mine si pamant14. Cand voi strange nori deasupra pamantului, curcubeul se va arata in nor;. 6. Curcubeul va fi in nor; si Eu Ma voi uita la el ca sa-Mi aduc aminte de legamantul cel vesnic dintre Dumnezeu si toate vietuitoarele de orice trup de pe pamant."

Aceste versete biblice ma poarta cu gandul iarasi la Vrajitorul din Oz, mai precis la melodia “Somewhere Over The Rainbow” interpretata de Judy Garland .

"Undeva deasupra curcubeului, acolo sus de tot
E un loc de care am auzit odată într-un cântec de leagăn
Undeva deasupra curcubeului, cerul este albastru
Şi visele pe care îndrăzneşti să le visezi chiar se îndeplinesc
Îmi voi pune o dorinţă într-o zi şi mă voi trezi acolo unde norii vor fi lăsaţi în urma mea
Unde necazurile se topesc precum picăturile de lămâie deasupra şemineului
Acolo e unde mă vei găsi
Undeva deasupra curcubeului, păsărele albastre zboară
Păsările zboară deasupra curcubeului
De ce, oh, de ce nu pot şi eu?
Dacă păsărelele albastre pot zbura dincolo de curcubeu
De ce, oh, de ce nu pot şi eu?"

Iata viziunea celebrului scriitor englez de origine indiana Salman Rushdie cu privire la  “Vrajitorul din Oz”; Pentru Rushdie “Vrăjitorul din Oz” este mai mult decât un film pentru copii, și mai mult decât un film de fantezie. Este o poveste ", a carei intriga porneste, se nutreste din atitudinea inadecvata a adulților", în care "slăbiciunea celor maturi forteaza copiii să preia controlul propriilor destine." Salman Rushdie s-a nascut in 1947 la Bombay, cu doua luni inainte ca India sa-si cucereasca independenta. Desi provine dintr-o familie de musulmani practicanti, a fost crescut intr-o atmosfera de toleranta culturala si religioasa.
Romanul care l-a impus definitiv a fost "Copiii din miez de noapte" (distins cu Booker Prize in 1981 si Booker of Bookers in 1993). I-au mai fost decernate titlurile Fellow al Royal Society of Literature in Marea Britanie si Commandeur des Arts et des Lettres in Franta. Printre cartile sale se numara "Versetele satanice", "Rusinea", "Ultimul suspin al Maurului", "Pamantul de sub talpile ei", "Orient, Occident".
De altfel e de notat si faptul ca acest autor a consacrat un spatiu special  “Vrajitorului din Oz” expunandu-si propria sa viziune cu privire la aceasta povestire in volumul de eseuri  “Dincolo de limite”. Cartea acestuia intitulata “Dincolo de limite” este împărţită în patru mari capitole: Eseuri, Mesaje din Anii Ciumei, Editoriale şi Dincolo de limite. Subiectele alese de Rushdie variaza de la Vrajitorul din Oz, India sau scriitori ca Angela Carter, Arthur Miller, Edward Said, J.M. Coetzee si Arundhati Roy pana la unele probleme politice actuale: situatia din Kashmir, Irlanda de Nord, Kosovo, lumea islamica versus lumea occidentala, alegerile americane din 2000 sau atacul terorist de la 11 septembrie 2001.

 Prima parte – Eseuri – cuprinde texte mai exhaustive scrise între 1992 şi 2000, cu privire la subiecte variate. Astfel, Rushdie uimeşte încă de la primul eseu, intitulat Dincolo de Kansas,  descoperind o lucrare erudită cu privire la filmul „Vrăjitorul din Oz”, implicaţiile acestuia în societatea americană contemporană, metaforele fiecărui personaj, dar şi modul în care au fost acestea interpretate şi motivele pentru care au fost aleşi anumiţi actori, redescoperirea filmului odată ce am ajuns adulţi („Aceasta e ultima şi cea mai teribilă lecţie a filmului: că există un sfârşit, un ritual de trecere neaşteptat. În final, încetând să mai fim copii, devenim cu toţii magicieni fără magie, scamatori demascaţi, având doar simpla noastră umanitate ca s-o scoatem la capăt”). Rushdie ne dezvăluie că putem trece dincolo de limite, de frontiere, dacă avem cu adevărat voinţa de a schimba lumea în care trăim. Iar propria lui experienţă, care l-a făcut să sufere atâţia ani, să se ascundă de oamenii răuvoitori, ne dovedeşte că trebuie să depăşim barierele şi limitele, singura metodă de a ne redescoperi şi de a înţelege lumea în care trăim.


Nessun commento:

Posta un commento