mercoledì 23 marzo 2011

Interpretari cabalistice:Dumnezeu prin semnificatia cuvintelor: "Unicul-Iubire" si "Amen"




Studiosii cabalei practice atribuie o valoare numerica fiecarei litere a alfabetului ebraic, astfel incat e posibil sa substitui cuvintele cu suma numerelor corespunzatoare literelor ce alcatuiesc cuvantul respectiv si sa gasesti un semnificat ascuns intr-un anumit text.
Din punct de vedere al cabalei, Dumnezeu este vazut ca "Unicul". In ebraica "Unicul" provine din termenul achad compus din literele alef (corespunzatoare numarului 1), cheit (8) si dalet (4). Insumand valorile celor trei litere se obtine numarul 13.
Cuvantul achava e tradus prin "Iubire" si se scrie din alef (1), hey (5), beit (2) si hey (5). Valoarea numerica a cuvantului este inca o data 13. De aceea cabalistii spun ca Iubirea si Unitatea au aceasi natura.
Daca se insumeaza cele doua valori se obtine numarul 26, adica valoarea numerica a lui Jahve sau Dumnezeu.
O alta nota interesanta priveste cuvantul "Amen". In italiana ca si in romana semnifica "Asa sa fie!"; in ebraica e scris AMN ; acest cuvant ,provine din semnificatul "Il Signore e Re fedele", sau "Adonay Malekh Namen" in ebraica". AMN reprezinta deci initialele a trei "nume" ale lui Dumnezeu in limba ebraica. Valoarea numerica a literelor celor trei "nume"este 91 iar suma acestora este 10, evident un numar ce ne conduce cu gandul la cei 10 Sephiroth, cele 10 atribute lui Dumnezeu; in final acest cuvat "Amen" sau AMN (1 cu 0 fac 1) trimite direct la Insusi Dumnezeu.


Nessun commento:

Posta un commento