giovedì 13 novembre 2014

Abraxas (ireal operandi) in viziunea lui Jung


Acesta e un Dumnezeu de care nu ati auzit , deoarece oamenii l-au uitat. Noi il chemam Abraxas; mai nedeterminat ca Dumnezeu si Diavol. Abraxas e identic Demiurgului, Creatorul lumii, Purusa sau Shiva., Dumnezeu-Zeul Soare- Helios. Abraxas e actiune, lui se contrapune doar irealul. Abraxas sta deasupra Soarelui si Diavolului. Daca pleroma ar avea o esenta, explicatia sa ar fi Abraxas.  (Abraxas) E ireal operandi. , deoarece nu are o actiune determinata si e creat, deoarece e distict de pleroma. Abraxas era un Zeu al Timpului, simbol 365; Soarele are o actiune determinata si asta putem spune si de Diavol.
Filemon: Eu trebuie sa-i invat despre un Dumnezeu caruia nu-i poate fi atribuit nimic, un Dumnezeu care poseda toate caracteristicile si deci nici una. Sa-i invat despre un Dumnezeu ce dizolva unitatea , ce nimiceste tot ce e uman, ce creeaza cu puterea sa si distruge cu forta sa. Pe cei ce iubirea nu-i uneste, ii constrange frica. Abraxas este Dumnezeul dificil de a fi cunoscut. Puterea sa este cea mai mare, deoarece omul nu o vede. Din Soare omul trage summum bonum (binele suprem). Tomaso D’Aquino nota summa theologica-Dumnezeu- in contrast cu infinum malum/privatio boni de la Diavol-infinum malum; in timp ce de la Abraxas se trage Viata, ne determinata sub orice aspect, care e mama binelui si raului. Clemente Romanul spunea ca Dumnezeu guverna lumea cu doua maini: cu cea dreapta era inteles Hristos, cu cea stanga Satana. Conceptia lui Clemente e in mod clar monoteista, deoarece el nu uneste contrariile intr-un unic Dumnezeu. Mai tarziu crestinismul devine dualistic, intrucat acea parte a contrariilor personificata in Satana, este disociata si Satana ramane in pozitia eternei condamnari. Daca crestinismul ridica pretentia unei religii monoteiste, atunci acceptarea contrariilor continute intr-un Dumnezeu ramane invitabila. (Risposte a Giobbe)
Acesta este teribilul Abraxas: “Dumnezeul Soare este sommo bene, Diavolul este opusul, de aceea voi aveti doi zei. 4 este numarul zeilor principali, cum si 4 reprezinta numarul dimensiunilor lumii.
Unu este inceputul , Zeul Soare
Doi este Eros, pentru ca impreuneaza 2 fiinte si expande lumina
Trei este arborele Vietii, pentru ca umple spatiul cu forme corporale
Patru este Diavolul , pentru ca deschide tot ce este inchis, el dizolva tot ce are forma si corp; este distrugatorul in care fiecare lucru este alienabil.


Nessun commento:

Posta un commento