mercoledì 28 agosto 2013

“Drumul spre sud” Trepte ale initierii in simbolistica lui Ion Barbu


Poemul lui Ion Barbu,Riga Crypto si lapona Enigel, pare un cântec batrânesc de nunta cu semnificatie simbolica., dar este o poveste de iubire din lumea vegetala, o balada fantastica, în care întâlnirea are loc în plan oniric (ca în Luceafarul). „Luceafar întors", poemul prezinta drama cunoasterii si incompatibilitatea dintre doua lumi/ regnuri. Ca si in "Luceafarul " eminescian, este prezentat mai intai omul inferior, rigaCrypto, simbol al existentei pamantesti reduse la carnal.
La nivel formal, poezia este alcatuita din doua parti, fiecare dintre ele prezentând câte o nunta: una consumata, împlinita, cadru al celeilalte nunti, povestita, initiatica, modificata în final prin casatoria lui Crypto cu masalarita. Formula compozitionala este aceea a povestirii în rama, a povestii în poveste (nunta în nunta). Intr-o atmosfera tainica, intima, "la spartul nunti, in camara", nuntasul ii cere acestuia sa-i "zica" "stins, incetinel"  povestea de dragoste dintre lapona Enigel si "Crypto, regele ciupearca", pe care "acum o vara" o zisese "cu foc" in imprejurari similare. Dialogul dintre nuntasul "fruntas" si menestrel constituie rama sau atmosfera lumeasca, de chef, a poeziei, in care se "zice" despre potentiala nunta a celor doi; astfel, la spartul unei nunti petrecaretii retrasi "in camara" asculta un cantec trist despre o alta nunta care nu s-a putut implini.
In amplul sau poem alegoric de cunoastere autorul mentioneaza si el acel drum spre sud:
“De la iernat, la pasunat,
În noul an, sa-si duca renii,
Prin aer ud, tot mai la sud,
Ea poposi pe muschiul crud
La Crypto, mirele poienii.” (Riga Crypto si lapona Enigel)
Drumul spre sud al laponei are semnificatia unui drum initiatic, iar popasul în tinutul rigai este o proba, trecuta prin respingerea nuntii pe o treapta inferioara. Drumul spre sud al eroinei simbolizeaza aspiratia ei spre soare. Soarele este simbol al vietii spirituale, al luminii sufletesti. Numele Crypto, cel tainuit, „inima ascunsa", sugereaza apartenenta la familia ciupercilor (cripto-game) si postura de rege (riga) al fapturilor inferioare, din regnul vegetal. Numele Enigel are sonoritate nordica si sustine originea ei, de la pol si trimite probabil la semnificatia din limba suedeza „înger" (din latinescul „angelus"); lapona îsi conduce turmele de reni spre sud, stapâna a regnului animal; ea reprezinta ipostaza umana, cea mai evoluata a regnului (omul -„fiara batrâna").Riga Crypto, „inima ascunsa", este craiul buretilor, caruia dragostea pentru Enigel,„lapona mica, linistita", îi este fatala. Singura lor asemanare este statutul superior în interiorul propriei lumi.Spatiul definitoriu al existentei, pentru Crypto, este umezeala perpetua: „în pat de râu si huma unsa", spatiu impur al amestecului elementelor primordiale, apa si pamântul. în timp ce lapona vine „din tari de gheata urgisita", spatiu rece, ceea ce explica aspiratia ei spre soare si lumina, dar si miscarea de transhumanta care ocazioneaza popasul în tinutul rigai: „în noul an, sa-si duca renii/ Prin aer ud, tot mai la sud, / Ea poposi pe muschiul crud/ La Crypto, mirele poienii. El este bârfit si ocarat de supusi, pentru ca e „sterp", „naravas" si „nu voia sa înfloreasca", în timp ce ea îsi recunoaste statutul de fiinta solara: „Ca daca-n iarna sunt facuta/ Si ursul alb mi-e varul drept,/ Din umbra deasa desfacuta,/ Ma-nchin la soarele-ntelept.
Membrii cuplului nu-si pot neutraliza diferentele în planul real; comunicarea se realizeaza în plan oniric. Riga este cel care rosteste descântecul de trei ori. Povestea propriu-zisa se dovedeste a fi fantastica, ea desfasurându-se în visul fetei, ca în Luceafarul, dar rolurile sunt inversate.
Lapona refuza nuntirea dorita de Crypto „în somn fraged si racoare", opunându-i argumentele modelului ei existential.Primul refuz sugereaza tentatia solara, prin indicele spatial „mai la vale", adica spre sud. Al doilea refuz este sustinut de enumerarea atributelor lui Crypto:„blând, „plapând, necopt. Opozitia „copt-„necopt, reluata în al treilea refuz prin antiteza soare-umbra, pune în evidenta relatia individuala a fiecaruia cu universul, incompatibilitatea peste care nici unul dintre ei nu poate trece fara sa se piarda pe sine. Imaginii de fragilitate a lui Crypto, lapona îi opune aspiratia ei spre absolut(„Ma-nchin la soarele-ntelept), cu toate ca tentatia iubirii este coplesitoare: „Riga Crypto, riga Crypto,/ Ca o lama de blestem/ Vorba-n inima-ai înfipt-o!/ Eu de umbra mult ma tem". Soarele este simbolul existentei spirituale, pe care riga o refuza în favoarea existentei instinctuale, sterile, vegetative. Implorarea halucinanta a laponei de catre Crypto pare desprinsa dintr-un ceremonial magic, repetat de trei ori si este comparabila cu chemarile Catalinei din "Luceafarul".
Pentru a-si continua drumul catre soare si cunoastere, lapona refuza descântecul rigai, ce se în-toarce în mod brutal asupra celui care 1-a rostit si-1 distruge. Faptura firava e distrusa de propriul vis, cade victima neputintei si îndraznelii de a-si depasi limitele, de a încerca sa intre într-o lume care îi este inaccesibila. Atributele luminii despre care vorbeste Enigel au efect distrugator asupra lui Crypto. Oglindirea ritualica produce degradarea: „De zece ori, fara sfiala,/ Se oglindi în pielea-i chiala". Finalul este trist. Riga Crypto se transforma într-o ciupearca otravitoare, obligat sa nunteasca cu ipostaze degradate ale propriului regn: „Cu Laurul-Balaurul/ Sa toame-n lume aurul,/ Sa-l toace, gol la drum sa iasa,/ Cu masalarita-mireasa,/ Sa-i tie de împarateasa"; încercarea fiintei inferioare de a-si depasi limitele este pedepsita cu nebunia.
Trei mituri fundamentale de origine greaca sunt valorificate în opera poetului: al soarelui (absolutul), al nuntii si al oglinzii.
“O, Mercur,
Frate pur
Conceput din viu mister
Şi Fecioara Lucifer…(“Ritmuri pentru nuntile necesare”)
 In “Ritmuri pentru nuntile necesare”, este înfatisata înaintarea sufletului prin trei etape cosmice, trepte ale initierii, pâna la desavârsirea spirituala, nuntirea în „camara Soarelui/ Mareluf.Itinerarul trece prin cercul Venerii (iubirea ca „energie degradata" reduce omul la ipostaza de fiinta instinctiva), apoi sufletul trebuie sa mai urce o treapta, cercul lui Mercur, mai pur, al intelectului, al cercetarii. Dincolo de înflacararile impure ale dragostei si de atmosfera mai curata a inteligentei, initierea completa are loc prin adevarata „nunta" a trupului si spiritului cu însusi focarul vietii, Soarele (cunoasterea absoluta). Ilustrand ermetismul creatiei barbiene, textul este o arta poetica, ce pune problema raportului dintre trei cai de cunoastere: prin simturi (eros), prin intelect/ ratiune si prin spirit. Fiecare treapta “necesara” de cunoastere este, metaforic, o “nunta” - comuniune cu esenta universului, primele doua sunt, insa, imperfecte, dar imperios dorit a fi asimilate spre desavarsirea “nuntii” supreme- contopirea trup-minte-spirit. In introducere, este invocat “capatul osiei lumii” -posibil echivalent al“nadirului latent” din poezia Din ceas, dedus... - si care este cunoasterea suprema, obiectul initierii. “Trei clare chei” deschid drumurile spre “osia lumii” (centrul solar) si, pentru ca initierea sa fie completa, este necesara strabaterea “roatelor interioare”, inchise in “anul Geei”, in urmatoarea ordine a nuntilor de cunoastere: Venus - Mercur - Soarele. 
Aspiratia solara a laponei sugereaza faptul ca aceasta se afla pe treapta lui Mercur, iar chemarile personajului alegoric, riga Crypto, sunt ale cercului Venerii. Frigul tinutului polar, perfectiunea geometrica a apei cristalizate configureaza treapta ratiunii pure, în timp ce impuritatea din cercul Venerii e sugerata de spatiul în care se amesteca elementele primordiale: „huma unsa", „aer ud".„Roata reprezinta refractia soarelui în fântâna sufletului, crescând pe masura ce caldura data este mai mare. Trairea sufleteasca va fi cu atât mai completa, cu cât aceasta «roata se mareste». «La umbra nu cresc afectele», ci doar «carnea», simbolizând aici materia vegetativa, necolindata de fiorii emotiei umane". Impactul dintre ratiune (Enigel) si instinct (Crypto), configurat prin cele doua simboluri - „fiara batrâna" si „faptura mai firava", se soldeaza cu victoria ratiunii asupra instinctului. Primul conoteaza sensurile ratiunii ale carui atribute sunt „soarele-ntelept si „sufletul fântâna"; lapona Enigel întruchipeaza gândul eliberat prin aspiratia spre lumina si cunoastere de ispitele instinctuale simbolizate de somn si umbra.
        Cum am vazut personajul feminin, pastorita lapona Enigel, care calatoreste impreuna cu renii ei spre soarele Sudului, este simbolul omului superior, rational, in timp ce personajul masculin, riga Crypto, craiul care "imparateste" peste bureti, il reprezinta pe omul de rand ce tinde sa depaseasca limitele lumii sale.
        Povestea de iubire dintre Crypto si Enigel exprima simbolic o aspiratie umana, caci la I.Barbu iubirea este un mijloc de intelegere a sensului adanc al lumii.
        Ca si Catalina din "Luceafarul", care era "una la parinti" si "mandra-n toate cele", riga este unicat in lumea lui : el nu doreste insotirea cu o fiinta pe masura sa, ci aspira spre o alta lume, superioara, echilibrata, cea a pastoritei Enigel, simbol al intelectului.
        Dar aceasta "lapona mica, linistita" vine din tinuturile boreale si tanjeste dupa lumina si caldura, inchinandu-se "la soarele-ntelept".Ea reprezinta constiinta umana in aspiratia ei spre lumina, spre desavarsire. In drumul ei spre soare, intalnirea cu riga Cripto este doar o tentatie, o capcana pe care ea o ocoleste cu luciditate.Indragostita de soare, fata il refuza pe Crypto, spunandu-i ca prefera locurile luminate, insorite si ca se teme de umbra.Omul, acea "fiara batrana", prin intelect, prin capacitatea de reflectare,este mai aproape de spirit, in timp ce pentru fiintele inferioare spiritul este ucigator. Se sugereaza aici in mod simbolic constientizarea, pe care lumea umbrei n-o poate suporta.Aflata pe o treapta superioara si aspirand spre soare, spre spatiul nelimitat al luminii, Enigel simbolizeaza atractia intelectului spre absolut.

 “Au plecat. Toti.
….
De speranta si disperare
urmarind busola noua ce arata sudul
si cantecul vanturilor:

Ascultati
ascultati-va
Cautati cautati-va
Gasiti gasiti-va

Aflati
insula –stea
ascunsa printre petalele rozei vanturilor” (Magul din Zo)

In viziunea ei soarele este "intelept" si este reprezentat metaforic ca un taler scump de aur, cu margini verzi.Discul sau auriu fascineaza universul polar al pastoritei, reflectandu-se in sufletul ei ca simbol al oglindirii absolutului in psihicul individului.Craiul este "mirele poienii" , simbolizeaza deci nunta potentiala, dar aceasta nu se va face niciodata pentru ca lui Crypto ii sunt asociate epitete ale sterilitatii, ca  "sterp" si "span".
Dezintegrarea lui Crypto, care nu a asteptat sa se coaca, sa se maturizeze deci la lumina intelectului, este surprinsa in imagini plastice din domeniul vegetalului. "Regele ciupearca" sfarseste astfel in veninuri vegetale, personificate in fapturi grotesti de basm, ca Laurul-Balaurul ori "masalarita-mireasa", simbolizand si ele degradarea la nivelul primei trepte a organicului.El face o parodie de nunta "cu masalarita mireasa", care trebuie "sa-i tie de imparateasa".Enigel cea " prea-cuminte", adica cea inteleapta, este o fiinta a cunoasterii, care aspira spre absolut.
Facand comparatie cu poezia eminesciana, Catalina, sclava a iubirii efemere, fuge in lume cu pajul Catalin, izbutind temporar in aspiratia ei spre fericire, pe cand craiul Crypto plateste cu viata nesabuinta sa de a incerca sa evadeze din conditia ce i-a fost predestinata,din "cercul....stramt" al existentei sale. Crypto si Enigel sunt simboluri ale atractiei contrariilor, dar datorita structurii lor incompatibile, contactul celor doua personaje este imposibil. Pentru Crypto iesirea din lumea sa inseamna trecerea dintr-un regn in altul, ceea ce echivaleaza cu moartea.Pentru Enigel, aspiratia spre spiritualitatea simbolizata de soare este o evolutie fireasca a fiintei umane, singura capabila sa reflecteze, sa poarte fantana-n piept. Pentru o fiinta inferioara ca riga Crypto "pahar e gandul, cu otrava".
Pentru a creste e nevoie de constientizarea starii de fi…



Nessun commento:

Posta un commento